Isnin, 15 Mac 2010

Khasiat Buah Jering

Khasiat Buah Jering - Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali iniKhasiat Buah Jering, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Khasiat Buah Jering
Link : Khasiat Buah Jering

Baca juga


Khasiat Buah Jering


Pelbagai jenis ulam segar menjadi pilihan sama ada dari jenis buah, biji dan daun tumbuhan atau herba.
Ulam-ulam tradisional itu termasuklah petai, kerdas, daun pegaga, ulam raja, pucuk gajus, kacang botor, pucuk betik dan daun tenggek burung.
Dalam pada itu, satu lagi ulam yang begitu popular dan menjadi kegemaran ramai sebagai pembangkit selera makan ialah biji JERING.Buah atau biji benih jering yang masih muda selalunya dimakan mentah atau dikunyah begitu saja.
Ramai juga yang mencecahnya dengan sambal selain ditumbuk atau dihiris untuk dicampurkan dalam masakan terutama gulai lemak cili api.
Walaupun jering mengeluarkan bau yang sangat kuat dan kurang disenangi oleh sesetengah orang, namun bagi peminat ulam tersebut, ia mempunyai kelebihan dan tarikan untuk memakannya.
Malah ada yang memeram biji jering di dalam tanah atau timbunan habuk kayu untuk beberapa hari semata-mata inginkan bau yang lebih menusuk.
Pokok jering atau nama saintifiknya Pithecellobium jiringa (Jack) Prain dari keluarga Leguminosae, besar dan rendang manakala daunnya berpasangan tanpa berbulu.
Bunganya pula berwarna putih dan berjambak manakala buahnya dalam bentuk lenggai panjang tetapi tidak lurus dengan ukuran lazim antara 20 dan 26 sentimeter (sm).Kulit jering tebal dan berwarna coklat tua sementara bijinya bersaiz besar lebih kurang 3 hingga 5sm tetapi leper.
Pokok jering biasanya tumbuh di kawasan hutan atau ditanam oleh penduduk kampung.Di sebalik keistimewaan buah jering sebagai ulam, ia juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri untuk perubatan dan kesihatan.
Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin memberitahu, jering mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu sehingga 10.5 peratus.
Menurut beliau, kandungan pemakanan lain ialah 84.1 peratus karbohidrat, 52 peratus air, 1 peratus abu, 0.8 peratus lemak dan 3.6 peratus gentian.“Buah jering mempunyai nilai perubatan dan khasiat kepada manusia iaitu dapat mengurangkan tekanan darah tinggi,” kata Zainal Abidin.
# para pengunjung yang ada petua-petua lama sila kirimkan untuk kita berkosngi bersama!

18 ulasan:

  1. BAnyak khasiatnya..tapi busok.,..hu
    Nama lain bagi dia..
    Jongkol..

    BalasPadam
  2. xsanggop pakcik ngn bau buah ni...
    nak makan lagi la, harapan~~

    BalasPadam
  3. kalau nak makan pikir 2/3x bau banyak kuat ma.kato indon istilah namanya jongkol.

    BalasPadam
  4. bukan jongkol laa ..chengkol

    BalasPadam
  5. bukan la name dia jongkong~ hahahahaha~ chengkol or jengkol?

    BalasPadam
  6. SELAIN MENJADI UBAT TEKANAN DARAH TINGGI, JERING JUGA BOLEH MENGUBATI SAKIT KENCING MANIS.

    BalasPadam
    Balasan
    1. baru beli tadi, jengkol ni, utk darah tinggi x payah makan ubat doktor leh ke?

      Padam
  7. betul tu ..dulu kencing manis mak aku tinggi sgt but then dia amalkn mkn jengkol tu sbg sayuran utama..bile cek kt doc, doc ckp paras gule dlm drh mak den dh turun ke thp yg tidak membahayakan..syukur...

    BalasPadam
  8. kalo mkn...kencing tu..curah ayor byk2..hanceng tuh

    BalasPadam
  9. kalau tak nak kencing berbau jering,mkn jering bersama terung sebagai tambahan..

    BalasPadam
  10. Kalau tak nak kencing bau jering, makan jering bersama terung

    BalasPadam
  11. emmm...kalau makan jering tu bukan setakat kencing jek busuk...mulut pun bau busuk gak.

    BalasPadam
  12. Salam sejahtera.
    Sekira nya tidak suka memakan jering secara mentah,jering yang di rebus terlebih dahulu sehingga empok,kemudian di lomori dengan kelapa parot(kulit ari di buang terlebih dahulu untuk mendapatkan kelapa parot yang putih,kemudian di campor sedikit garam)Ini lah yang di namakan JERING REBUS yang rasa nya terlalu sedap dan lemak.Mudahan mudahan bermanafaat.

    BalasPadam
  13. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

Kongsikan kegunaan ataupun khasiat lain yang anda ketahui.